Nedokážete si svůj život představit bez potravin, jež nakoupíte běžně v supermarketu? Nebo si debužírujete na potravinách, jež běžně používají rychlá občerstvení? Přemýšleli jste někdy o tom, odkud tyto potraviny pocházejí a zda nějakým způsobem neubližují našemu organismu? Pokud ne, pojďme se podívat spolu na to, jak se věci mají. Odhalíme si některé škůdce, řekneme si, v čem nám škodí, a pokusíme se najít alternativní řešení.
Strašák = průmyslové potraviny
Stravujete se často a rádi ve fast foodech? Pokud ano, tak je to velká chyba, protože právě zde se vyskytuje náš velký strašák, jímž jsou průmyslové potraviny. Jejich největším problémem je to, že člověka dovedou až k závislosti na nich. Protože nikdy nedokážeme u potravin, jež nám chutnají a z nichž máme gurmánský „požitek“, odhadnout míru nasycení.
Často dojde k tomu, že se přejídáme. S tímto ovlivněním chuťových pohárků se pak bojuje vcelku špatně a zároveň tak vzniká problém, který trápí celou společnost již několik let. Jedná se o obezitu. Průmyslové potraviny dokáží ošálit náš organismus, jsou to velice věrohodní podvodníci.
Naše tělo je jimi donuceno vysílat signály, jež vykazují spokojenost, avšak uvnitř organismu se odehrává mezitím lítá bitva a tělo tak trpí.
Dalším velkým problémem těchto potravin je to, že v sobě obsahují zlomkové množství vitamínů a látek, jež by blahodárně působily na naše tělo a zdraví. Potraviny se mohou stát špatně stravitelnými, protože neobsahují vůbec žádné enzymy, jež vyvolávají slinění a posléze trávicí proces v žaludku. Úskalím pak je i vysoký obsah konzervantů a barviv. Tento prohřešek vede k začarovanému kruhu závislosti, o němž jsme se zmínili v předchozím odstavci.
Problematika průmyslových potravin je již řešena v širším spektru, pomalu totiž začíná docházet k negativnímu působení a ovlivnění zdraví člověka. Se snižujícím se množstvím času na zdravé stravování se stále více lidí uchyluje k požívání průmyslových potravin. S tím jde ruku v ruce také zvyšování různých nemocí, jež souvisí se způsobem stravování a potravinami, jež požíváme.
Narůstá tudíž již zmíněná obezita, ale také cukrovka, různé alergie na potraviny a spoustu další. Měli bychom si tedy co možná nejdříve sáhnout do svého svědomí a uvědomit si, že JSME TO, CO JÍME. Pokud chceme být zdravými jedinci s možností se rozmnožovat, měli bychom se stravovat zdravě.
Jaké potraviny řadíme k průmyslovým?
Průmyslové potraviny jsou vcelku širokým pojmem a málokdo si dokáže pod tímto označením představit něco konkrétního. Je hned několik ukázkových potravin, nebo spíše poživatin, jež jsou pro naše zdraví škodlivé a jsou vyrobeny průmyslově. Všichni je používáme ve chvíli, kdy nemáme čas si uvařit něco pořádného.
Jedná se o jídla připravená ve fast foodech, takže k těmto potravinám můžeme započítat mnohými konzumenty milované hamburgery, hranolky, párky v rohlíku a další podobné potraviny.
Na průmyslové potraviny však natrefíte běžně i v obchodech. K takovýmto potravinám patří například čínské a instantní polévky.
Pochutiny a potraviny s vysokým počtem konzervantů, nebo přímo i produkty zakonzervované, může tak být upravena třeba i zelenina nebo maso. Hle a máme tu přírodní produkty, jež také mohou být, jak je zřejmé, pokažené průmyslovou výrobou.
Jak poznám kvalitní potravinu?
Kvalitní potravinu od té průmyslové poznáte velice snadno. Jedná se o čerstvý produkt, jenž není při výrobě nijak průmyslově zpracován. Často tak může jít například o zeleninu a ovoce z „vlastní zahrádky“, živočišné produkty přímo ze statku a rostlinné potraviny přivezené rovnou z pole.
S takovýmito produkty se častěji setkáme spíše při regionálních trzích, kde potraviny prodávají sami zemědělci. Tyto potraviny mají často přívlastek BIO a tím máme zaručeno, že se jedná o opravdu kvalitní produkt.