Éčkové potraviny? Ano, či ne?

Jistě jste si všimli, že spousta lidí v obchodech si prohlíží etikety na potravinách. Hlavním důvodem, proč toto činí, jsou informace o emulgátorech (takzvaných éčkách) obsažených v daném produktu. Většinou se řídí tím, že čím více éček na etiketě najdou, tím horší produkt je a raději jej položí.

Jen málokterý budoucí strávník však má aspoň trošku povědomí o tom, že v některých potravinách nemusí být jen nezdravé emulgátory. Existuje totiž i několik druhů éček, jež naopak nemají na zdraví jedince žádný vliv a občas působí na organismus i blahodárně. My se na tyto látky podíváme v tomto článku blíže a řekneme si, jakých se nemusíme a kterým bychom se naopak měli velkým vyhnout.

Co si představit pod pojmem éčko?

Éčka jsou látky, jež nějakým způsobem ochraňují veškeré naše potraviny před zkažením. Zároveň však může jít o látky přidávající jim vlastnosti, jež by samy od sebe neměly. Pod tímto označením se ukrývají různá barviva, konzervanty, takzvané emulgátory a další přidané látky, které do potravin původně nepatří.

Látky, jež jsou našemu tělu neškodné, jsou většinou přírodní. Mohou být jak živočišného, tak i rostlinného původu. Většina těchto aditiv je však vyrobena synteticky. Jedná se tedy o umělé látky, které jsou pro člověka nevhodné a mohou ohrozit zdravotní stav.

Jistě si kladete otázky, zda je možné někde zjistit, jaká éčka jsou pro naše tělo škodlivá a jaká nikoliv. Existuje několik možností, jak tuto informaci získat. Nejefektivnější a nejrychlejší variantou je internet, zde najdete velké množství informací, ať už o konkrétní látce, či souhrn veškerých látek s označením škodlivosti či zdravotní nezávadnosti. Vyhledávat se dá podle kódového označení, ale také přímo podle názvu látky.

Další variantou, jak vyhledat informace o éčkách, je vyhledávání na mobilním telefonu. Jelikož je problematika éček vcelku rozšířená, vývojáři mobilních aplikací se na ni zaměřili. V mobilních obchodech můžete vybírat z nepřeberného množství aplikací, jež vám mohou s tímto problémem pomoci a rozřešit otázku, zda pro vás daná potravina je vhodná.

Zdraví neškodná éčka

Jak jsme již poznamenali výše, všechna éčka nemusí být nutně zdraví škodlivá. K neškodným éčkům řadíme ty, jež jsou přírodního původu. Jaké látky můžeme zařadit k neškodným? Může se jednat například o některá přírodní barviva. Do některých potravin je za účelem obarvení přidáván chlorofyl z rostlin, jenž má krásnou zelenkavou barvu.

Často se jedná o výtažek z velice zdravé rostliny, jež roste na našich zahradách, o chlorofyl z kopřivy. Pokud tedy na etiketě potraviny, již právě držíte v ruce, je uvedeno označení E140, můžete si ji bez sebemenších výčitek pořídit, protože vám nijak neublíží.

K zakonzervování potravin se však také nepoužívají jen špatné látky. K zdravým konzervantům se řadí například kyselina sorbonová (E200) a dusičnan sodný (E251), obě látky též pochází z přírody a najdeme je zejména v uzeninách, u nichž prodlužují trvanlivost. K zakonzervování různých marmelád, džemů a dalších podobných pochutin se používá látka zvaná pektin (E440a), ta je zcela zdraví neškodná a je obsažená v ovoci.

Za velice zajímavé se dá považovat to, že i vitamíny si vysloužily své éčkové označení. Třeba takový vitamín C můžeme na etiketách najít pod označením E300.

Nezdravá a škodlivá éčka

K látkám škodícím vašemu zdraví patří zejména ty, jež jsou utvořeny uměle ze syntetických látek. V této podkapitole se podíváme na nejčastěji používaná éčka, kterým bychom se měli v potravinách raději vyhnout, protože jsou zdraví škodlivá.

První takovou látkou je potravinová žluť, již na etiketách najdete pod značkou E110. Tato látka je nevhodná pro malé děti a jednou z jejích negativních vlastností je to, že dokáže vyvolat u strávníka alergickou reakci, kromě těchto zdravotních potíží může přivodit třeba i astmatické reakce nebo přílišnou hyperaktivitu.

Dalším negativním účinkem je i její karcinogennost. Rakovinotvorné účinky má však i další aditivum tzv. brilantní modř s označením E133.

Látkou, která vás v tomto výčtu asi hodně zarazí, je glutaman sodný, jenž se hodně používá pro zvýraznění chuti polévek, omáček a dalších potravin. Tato látka má vliv na trávení, může vyvolat nevolnost a někdy i zvracení. Avšak tyto jmenované negativní účinky se vyskytují jen při nadužívání této látky.

Závěrem

Nebojte se éček, máte řadu možností, jak se dozvědět, která jsou zdravá a která nikoliv. Můžete tak učinit třeba i přímo v obchodě prostřednictvím aplikace na vašem mobilním telefonu.

Novinky E-mailem

Přihlašte se k odběru novinek. Budeme vám zasílat zajímavé články a novinky.

Novinky E-mailem

Přihlašte se k odběru novinek. Budeme vám zasílat zajímavé články a novinky.